Griepprik en Covid-19 vaccinatie

De periode van griepprik en coronavaccinatie (Covid-19) valt samen.

Dit najaar mag iedereen vanaf 12 jaar een extra coronavaccinatie halen. Kwetsbare groepen en ouderen worden eerst uitgenodigd. Dit is dezelfde doelgroep als de doelgroep van de griepprik. Daardoor krijgen deze mensen kort op elkaar of tegelijkertijd de uitnodigingen voor de griepprik en de coronavaccinatie.

De griepprik haalt u bij de huisarts. De coronavaccinatie haalt u bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Voor de duidelijkheid ontvangt u daarom verschillende uitnodigingen.

Het is veilig om de twee vaccinaties op dezelfde dag of kort na elkaar te krijgen.

Veilig halen van de griepprik bij uw huisarts

De huisartsenpraktijk zorgt ervoor dat iedereen veilig de griepprik kan halen tijdens het vaccinatiespreekuur. Hoort u bij de doelgroep voor het ontvangen van een griepprik, dan krijgt u automatisch een uitnodiging thuis.

Kan ik de griepprik en coronavaccinatie op dezelfde locatie halen?

Dat gaat helaas niet. Het zijn twee verschillende vaccinaties. De huisarts zet de griepprik (griepvaccinatie) en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) de coronavaccinatie.

Het Covid-19 vaccin moet zeer koud bewaard worden. Dat is over het algemeen niet haalbaar voor de huisartsenpraktijk. Ook moeten mensen 15 minuten na de coronavaccinatie worden geobserveerd. Die observatie is lastig uit te voeren ten tijde van de griepprik.

Bent u onvoldoende mobiel of heeft u geen hulp om naar de locatie(s) toe te komen? Neemt u dan contact op met de huisartsenpraktijk.

Helpt de vaccinatie tegen het coronavirus (Covid-19) ook tegen het griepvirus?

Het coronavirus en het griepvirus zijn verschillende virussen. U krijgt de griepprik aangeboden omdat u vanwege uw leeftijd en/of medische aandoening meer kans heeft om (ernstig) ziek te worden door griep. Het coronavirus (Covid-19) kan weer hele andere (ernstige) ziekteverschijnselen veroorzaken.

Op de site van het RIVM vindt u veel actuele informatie over de griepprik en Covid-19.

Bij klachten: blijf thuis en laat u testen

Heeft u klachten die passen bij het coronavirus (COVID-19), zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, niezen, hoesten, benauwdheid, plotseling niet meer ruiken of proeven, verhoging of koorts? Doe dan een zelftest of laat u testen. Ondertussen kunt u niet naar het vaccinatiespreekuur komen. Maak in dat geval een andere afspraak met uw huisartsenpraktijk. Bij het vaccinatiespreekuur wordt vooraf nogmaals gevraagd of u deze klachten heeft.